Kemal Sayar’ın Yavaşla Kitabı Üzerine Bir Değerlendirme
Ocak ayı için seçtiğimiz “mesleki gelişim okumaları” kitabımız hala Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapmakta olan psikiyatri profesörü Kemal Sayar’ın “Yavaşla” kitabı…Kitap genişletilmiş yeni baskısıyla Kapı Yayınları’ından çıkmış.Açık olmak gerekirse kitaba karşı ön yargılı başladım ne de olsa bir psikiyatrın elinden çıkmış kişisel gelişim kitabı tadında olduğunu düşünmüştüm.Ama daha ilk bölümden beni içine alan ve her satırını çizmemek için kendimi zor tuttuğum kitaplardan biri oldu.
Kitap , daha sayfalarını açmadan kapağındaki yazıyla selamlıyor bizi: “Yavaşla- Bu dünyadan bir kere geçeceksin. “ Aslında tam da bu yüzden-dünyadana bir kere geçeceğiz diye – değil miydi modern çağda sürekli bir yerlere yetişme çabamız, hız eksenli yaşayışımız? Evet biz o cümleyi tersinden okuyup yorumlarken yazar bizi uzun uzun sohbet etmeye, ötekiyle bağ kurmaya, kendimizle başbaşa kalmaya,içimize bakmaya, an’ı yaşamaya , şimdi’ de kalmaya yani yitirdiğimiz maneviyatı geri almaya çağırıyor kitabında.
“Yavaş Güzeldir.”, “Modern Mutsuzluk”, Modern Zamanlarda Aile”, “Benliğin ve Toplumun Krizi” adıyla dört bölüm ve bunların alt başlıklarından oluşuyor kitap.Yazarın kısa denemelerinden oluşan kitap “para, yeni tarz aile,zaman, mutluluk , yaşlılık, mevki , modern salgınlar” gibi çok güncel ve içimizi kemiren depresyon kaynağı konuları ele almış.Yalnız bu kitabı diğer kişisel gelişim kitaplarından ayıran şey sorunlara getirdiği çözüm önerileriyle bize nefes aldırmasıdır. “Evet bunları dünyada yaşayan tek insan ben değilim ve bir çıkış noktam var.”dedirterek toprağı çatlatamayan umut tohumumun içimizde filizlenmesini sağlıyor yazar.
Benim ilgimi çeken ve okurken en çok etkileyen bölüm “Kötülüğün Sıradanlığı” oldu.Başlı başına bir kitap konusu olabilecek kadar gerçekçi ve çarpıcı tespitleri var yazarın.İşin içine yazarın bizi yormayan yumuşak üslubu da girince okumalar daha da zevkli oluyor.
Evet çağın en önemli sorunlarından biri “hız” biliyoruz.Yazar bu kavramın ve yaşam tarzının hayatımıza “sanayileşme” ile girdiğini birçok yerde vurgular. Ekonomik alandaki bu gelişmenin geniş ailelerin parçalanmasına ,insanların daha iyi yaşamak için daha çok çalışmasına, para kazanıp refah seviyesini yükseltmek isterken kapitalizmin zehirli çarkları arasında ezilmesine, istediği hayata kavuşayım derken giderek yalnızlaşmasına ve mutsuzlaşmasına sebep olduğunu uzun uzun anlatmış.”Yavaşla” diyor yazar çünkü “Yavaş Güzeldir.”
Her şeyi hızla tükettiğimiz bu çağda durup bir nefes almak isteyenler için güzel bir durak “Yavaşla” kitabı…
Kitaptan birkaç alıntıyla bitirmek istiyorum yazımı:
“Hep daha fazlasına ulaşmak için çabalamak yerine, sahip olma yarışından çekilerek ,paylaşarak, vererek.”
“İnsan bir başkasını en çok yaralarından tanır.Kendi yaralarından.”
“Ancak layığınca sevilmiş çocuklar bıçağın kanatabileceğini, kötü bir sözün can yakabileceğini bilebilir.Kainatı, yurdunu, insanlarını sevebilen anne babalar ; çocuklarını hayatın seslerine açabilen anne babalar , başkasını incitmenin bir insan için ne büyük zillet olduğunu anlatabilir.Çocuklarımıza şefkati, merhamet ve yarenliği öğretmeliyiz.Dikkatin daha fazlası duyguların eğitimine verilmeli.”
“Günümüzün ‘Aç kendini!’ toplumunda, yaralarımızı göstermemiz, o yaraları da bir ‘ başarı öyküsü’ ne dönüştürmemiz bekleniyor.
NİMET KAPLAN
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ