Somuncubaba İmam Hatip Ortaokulunun Kütüphanesi Yenilendi
2014 Yılında Somuncubaba İmam Hatip Ortaokulu adıyla açılan okulumuzda kütüphane yoktu. Kütüphane için ayrılan yer ise 4.Katta idi ve gerek öğrencilerin gerekse velilerin kullanımına uygun değildi.
İşe, herkesin kütüphaneye ulaşabilmesi için 4.Katta olan kütüphanenin yerini okulun giriş katı olarak kararlaştırmakla başladık. Ressam çağırdık duvarlar için, marangozların kapısını aşındırdık kitaplık rafları için.. Gün geldi işçilerle beraber geceledik okulda. Derken kütüphanemiz hazır hale geldi ancak kitaplarımız yoktu, okul aile birliğini topladık, okumanın önemini anlattık velilere. Zira biliyorduk ki velileri ikna ettiğimiz zaman işimiz kolaylaşacaktı.
Toplantıda velilere, derslerde ise bütün öğretmenlerle beraber öğrencilerimize “Anlamayan, yorumlamayan öğrencinin hiçbir derste başarılı olamayacağını, bunun da ancak kitap okumakla mümkün olacağını” defalarca vurguladık. Arada öğrencilerimiz, birkaç kişi hariç, gerçekten okuduğunu anlamakta güçlük çekiyorlardı ve hiç kitap okuma alışkanlığı kazanmamışlardı. Hep beraber kitap okumanın önemine inandık, 15-20 gün içinde öğrencilerde kitap okuma isteğini zirveye çıkardık. Öğrencilerimiz adeta kitap okumaya aç hale geldiler. Tabi bu arada değişik kitaplardan pasajlar okuyor, okuduğumuz bu pasajlar vasıtasıyla öğrencilerle sohbet ediyor ve sınıfta canlandırıyorduk.
Okul kütüphanesine barkod okuyucu özelliğe sahip program satın aldık, giyotin+ laminasyon makinesi alarak, öğrencilerimize barkodlu kimlik kartını kendimiz bastık. Artık kitap dışında her şey hazırdı.
Okul aile birliğinin devreye girmesiyle ilk kitaplarımızı sipariş ettik. Kitaplar uzun gözlemlere dayanan, öğrencilerin beğenisini kazanmış, öğrencide olumlu davranışlar geliştirebilecek kitaplardan seçilmişti. Gelen kitaplara barkod vererek programa kaydettik, bazılarını şeffaf kaplıkla kapladık, kitaplar ve öğrenciler barkod okuma cihazı kullanılarak işlem yapıldı.
İlk okuduğumuz kitap Ahmet Yılmaz Boyunağa’nın “Yankılı Kayalar” isimli kitabıydı; öğrenciler bayıldılar kitaplara. Tiyatro olarak canlandırdık, kesinlikle kitap özeti istemedik. Onu Brigitte Labbe’nin “Çıtır Çıtır Felsefe” serisi, Kemalettin Tuğcu’nun kitapları takip etti derken inanın öğrencileri durduramaz olduk. Hiç kitap okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerimiz, haftada 2-3 kitap okur oldular. Bazı öğretmenler, bazı öğrencilerin derste gizli gizli sıranın altında kitap okuduklarından şikâyet etti, bazı veliler ise öğrencinin test çözmek yerine hep kitap okuduğundan dert yandı… Ancak biz okumaktan hiç vazgeçmedik.
Şimdi biliyoruz ki okulumuz Bursa’nın en fazla kitap okuyan okuludur. Bunu gerek programdaki kayıt verilerinden gerekse idareci toplantılarındaki idarecilerin ve zümre öğretmenler toplantısındaki öğretmenlerin kendi okulundaki öğrencilerin kitap okumak istemediklerinden dert yanmalarından da anlamış olduk. 1 yılın sonunda 75-100 arası kitap okuyan da oldu, 20-30 arası okuyan da…
Ayın en çok kitap okuyan öğrencisini ve sınıfını seçerek “Kitap Kurdu” belgesi verdik. Yıl sonuna doğru bazı öğrencileri ödüllendirdik. Okul internet sitesinde ve panolarda yayınladık, Kitap kurdunu tırtıl şeklinde tasarlayarak, öğrenciler okudukları her kitap ismini tırtılın gövdesinde yer kalmayacak şeklinde doldurdukça yeni gövde ekleyerek koridorları dolaştırdık.
Öğrencilerimizi kantinde değil de kütüphanenin kapısında hala kuyruk oluşturmuş olarak görmek ne güzel…
Bu sürecin en başından beri, gece gündüz demeden, bitmek bilmeyen enerjisiyle maddi manevi desteklerini hiç eksik etmeyen kurucu müdürümüz Ali SEVİNÇ’i hep yanımızda gördük ve görmeye de devam ediyoruz. Bu vesileyle başta kurucu okul müdürümüz Ali SEVİNÇ’e ve projenin emektarları, yarının mimarları bütün öğretmenlerimize katkılarından dolayı teşekkürü borç biliyoruz.
Öğrencilerimizi kantin sırası yerine, tercihini kitaptan yana kullanıp kütüphanenin kapısında okumak için hala kuyruk oluşturmuş olarak görmek bizim en büyük mutluluk kaynağımızdır…
Geleceğe emin adımlarla yürüyor, yepyeni projelerimizle okumaya ve okutmaya devam ediyoruz….
Serdar ÇAKIROĞLU/Türkçe Öğretmeni